Finska krigsbarn i Halland

Om projektet

 

Till följd av det Finska vinterkriget (1939-1940) och Fortsättningskriget (1941-1944) kom tiotusentals finska barn till Sverige under krigsåren.

Halland tog emot flest barn i förhållande till länets egen befolkningsmängd. De flesta ensamma eller tillsammans med sina syskon. Barnen fick en lapp kring halsen där det stod vad de hette och vart de skulle.

Ursprungligen kallades de sommarbarn, som kom till Halland ”för att äta upp sig” under en period. Syskonpar separerades ofta, utan att förstå varför – språket var främmande, liksom mycket annat i deras nya tillvaro.

Nu finns utställningen “Finska krigsbarn i Halland” som en digital utställning, där ni kan läsa och lyssna på berättelser från sju krigsbarn från Halland.

Det var bråda dagar för att spara ner det tidsdokument som endast de finska krigsbarnen kan berätta om. Vi har tagit reda på hur mötet med Halland och Sverige gick till, hur de togs emot och hur de blev bemötta. Detta för att kunna spara ner vår historia för framtiden, men också för att kunna visa upp den, för att kunna lära av den och för att även belysa vår tids invandringsutmaningar.

I detta projekt kan vi visa Halland ur en historisk vinkel, hur två kulturer möttes och hur vi hanterade situationen. Att lära sig av det vi får fram, är ett allmänvärde som kan hjälpa oss belysa dagens situation, med invandring av ensamkommande barn till Halland.

Beställ boken genom att maila oss på
info@hbf.se eller ring 035-177770
Finska krigsbarn

Materialet som samlats ihop finns sparat i en datasamling som är tillgänglig för allmänheten. Tryck HÄR för att komma till arkivsidan för Finska krigsbarn.

Jag som arbetat med detta projekt heter Anna Lindqvist.

Sparbanksstiftelsen Kronan

Sparbanksstiftelsen Kronan besökte oss den 5 juli för att dela ut en check till Hallands bildningsförbund som finansierar en kort dokumentärfilm om en av de finska krigsbarn som deltagit i projektet Finska krigsbarn i Halland.

Vi tackar så mycket för bidraget!!!