Hallands Bildningsförbund

Finska Krigsbarn i Halland

Boken om finska krigsbarn i Halland är snart färdig och det går bra att förbeställa den på mailen: anna@hbf.se

 

Just nu hittar ni fotoutställningen Finska Krigsbarn i Halland på Norra Hallands hembygdsmuseum i Kungsbacka.

Till följd av det Finska vinterkriget (1939-1940) och Fortsättningskriget (1941-1944) kom tiotusentals finska barn till Sverige under krigsåren. Halland tog emot flest barn i förhållande till länets egen befolkningsmängd. De flesta ensamma eller tillsammans med sina syskon. Barnen fick en lapp kring halsen där det stod vad de hette och vart de skulle. Ursprungligen kallades de sommarbarn, som kom till Halland ”för att äta upp sig” under en period. Syskonpar separerades ofta, utan att förstå varför – språket var främmande, liksom mycket annat i deras nya tillvaro.

Det är bråda dagar för att spara ner det tidsdokument som endast de finska krigsbarnen kan berätta om. Vi vill ta reda på hur mötet med Halland och Sverige gick till, hur de togs emot och hur de blev bemötta. Detta för att kunna spara ner vår historia för framtiden, men också för att kunna visa upp den, för att kunna lära av den och för att även belysa vår tids invandringsutmaningar.

I detta projekt kan vi visa Halland ur en historisk vinkel, hur två kulturer möttes och hur vi hanterade situationen. Att lära sig av det vi får fram, är ett allmänvärde som kan hjälpa oss belysa dagens situation, med invandring av ensamkommande barn till Halland.

Materialet som samlas ihop ska sparas ner i en datasamling som sedan ska vara tillgänglig för allmänheten.

Jag som arbetar med detta projekt heter Anna Lindqvist. Jag tar gärna emot tips och information om finska krigsbarn. Kontakta mig på mail: anna@hbf.se eller hör av er på 035-177777.

Utställningen som färdigställs våren 2017 och vandrar runt i Halland under hösten är ett resultat av ett projekt som har pågått sedan 2016, och är ett samarbete mellan Hallands bildningsförbund, Halländska hembygdsrörelsen och Garnisons- och luftvärnsmuseet tillsammans med Region Halland.