Hallands Bildningsförbund

Finska Krigsbarn i Halland

Boksläpp om Finska krigsbarn i Halland Garnisons- och Luftvärnsmuseet i Halmstad – 20/10

”Tryggare kan ingen vara…” är en vittnesskildring som belyser en mörk period i den finska och svenska historien. År 1939 låg krigets skugga tung över Europa, vilket föranledde den största barnförflyttningen i vår tid. Ca 70 000 barn flydde från Finland till Sverige, 1 600 av dem kom till Halland. I boken blandas 18 personers berättelser om uppbrott och bedrövelse, men även berättelser om kärlek och familjeband över gränserna. Kl. 11-14.00 presenteras boken och projektet ”Finska krigsbarn i Halland” av Anna Lindqvist, projektledare och Björn Lind, bildningskonsulent – Hallands Bildningsförbund. Syftet med projektet har varit att samlat minnen från de finska krigsbarn som hamnade i Hallands kommuner och som blev kvar här. På plats finns även några av bokens huvudpersoner.

Hjärtligt välkommen.

Vill ni beställa boken så går det bra att höra av sig på anna@hbf.se eller ringa 035-177777

Fotoutställningen har vandrat klart i Halland för denna gången, tack till alla som har varit och besökt den.

Till följd av det Finska vinterkriget (1939-1940) och Fortsättningskriget (1941-1944) kom tiotusentals finska barn till Sverige under krigsåren. Halland tog emot flest barn i förhållande till länets egen befolkningsmängd. De flesta ensamma eller tillsammans med sina syskon. Barnen fick en lapp kring halsen där det stod vad de hette och vart de skulle. Ursprungligen kallades de sommarbarn, som kom till Halland ”för att äta upp sig” under en period. Syskonpar separerades ofta, utan att förstå varför – språket var främmande, liksom mycket annat i deras nya tillvaro.

Det är bråda dagar för att spara ner det tidsdokument som endast de finska krigsbarnen kan berätta om. Vi vill ta reda på hur mötet med Halland och Sverige gick till, hur de togs emot och hur de blev bemötta. Detta för att kunna spara ner vår historia för framtiden, men också för att kunna visa upp den, för att kunna lära av den och för att även belysa vår tids invandringsutmaningar.

I detta projekt kan vi visa Halland ur en historisk vinkel, hur två kulturer möttes och hur vi hanterade situationen. Att lära sig av det vi får fram, är ett allmänvärde som kan hjälpa oss belysa dagens situation, med invandring av ensamkommande barn till Halland.

Materialet som samlas ihop ska sparas ner i en datasamling som sedan ska vara tillgänglig för allmänheten.

Jag som arbetar med detta projekt heter Anna Lindqvist. Jag tar gärna emot tips och information om finska krigsbarn. Kontakta mig på mail: anna@hbf.se eller hör av er på 035-177777.

Utställningen som färdigställs våren 2017 och vandrar runt i Halland under hösten är ett resultat av ett projekt som har pågått sedan 2016, och är ett samarbete mellan Hallands bildningsförbund, Halländska hembygdsrörelsen och Garnisons- och luftvärnsmuseet tillsammans med Region Halland.