Ett dråpslag som drabbar utsatta människor

 i Hallands bildningsförbund

Regeringen föreslår massiva nedskärningar på studieförbunden – anslagen ska sänkas med 500 miljoner kronor på tre år. Så här kommenterar Studieförbunden i samverkans ordförande förslaget:

– Regeringen och Sverigedemokraterna riktar nu ett stenhårt slag mot studieförbunden och den fria folkbildningen. En nedskärning med 500 miljoner kronor är ett dråpslag som kommer att märkas varje dag i hela landet. Ett dråpslag riktat emot alla de människor som får mening i vardagen av studieförbundens verksamhet. Det gäller inte minst människor med funktionsnedsättning, de som står långt från arbetsmarknaden och ofrivilligt ensamma äldre. Den hårdhänta nedskärningen slår mot verksamheten på landsbygden, integrationen av människor som är nya i Sverige, kompetensförsörjningen och breda kulturlivet.

Det säger Johan Fyrberg, ordförande för branschorganisationen Studieförbunden, med anledningen av beskedet om stora nedskärningar som kom i SVT i morse.

– Nu har vi fått svar på vad Tidöavtalet verkligen betyder för studieförbunden: hårdhänta nedskärningar i en folkbildningsfientlig budget, säger Johan Fyrberg.